Projektillamme ei ole varsinaisesti mitään teoreettista viitekehystä, mutta koska blogit ovat sosiaalisen median väline niin pyrinkin tässä hieman avaamaan sosiaalisen median käsitettä:

 

Sosiaalisen median (social web/ sosiaalinen web/ web 2.0) käsitettä on alettu käyttämään noin vuodesta 2005 lähtien. Sosiaalisesta mediasta käytetään usein käsitettä web 2.0. Web 2.0 voisi kuvata eräänlaiseksi sateenvarjo käsitteeksi, joka kattaa uudenlaiset tavat synnyttää vuorovaikutusta ja viestintää verkkoon. Web 2.0 voisi verrata alustaan, joka sisältää erilaisia palveluita. Näitä palveluita yhdistelemällä voidaan rakentaa lisää palveluita, joiden arvo on suurempi kuin alkuperäisen palveluiden summa. Palvelut ovat jatkuvasti saatavilla mistä tahansa, joten sovelluksia ei tarvitse enää asentaa tiettyyn tietokoneeseen. Sovellukset päivittyvät automaattisesti verkossa, joten niitä ei tarvitse itse päivittää.

 

Sosiaalisella medialla tarkoitetaan Internetin palveluja, jotka pohjautuvat usean eri tekijän omista tai yhteisön yhdessä sopimista mielenkiinnonkohteista lähteviin jaettuihin sisältöihin. Sisällöt voivat olla muun muassa tekstiä, videota, ääntä, animaatioita ja kuvia. Suurin osa näistä sisällöistä tuotetaan ja jaetaan vapaaehtoisesti.  Tämän uuden tiedon ja median käyttö- ja tuottokulttuurin myötä julkaisu ei ole enää harvojen etuoikeus vaan kaikkien ulottuvilla. Sosiaaliselle medialle on tunnusomaista sen toimiminen vapaasti hyödynnettävillä alustoilla, mikä merkitsee sitä, että julkaisijat voivat itse määrittää julkaisemisensa rajat sisällön määrän, laadun ja kohderyhmän osalta. (www.somelab.fi/2007/01/03/osaatko_maaritella_kasitteen_sosiaalinen_media)

 

Sosiaalinen media eroaa perinteisestä mediasta monin eri tavoin. Ensinnäkin alustan ylläpitäjä ei ohjaa julkaisutoimintaa perinteisen median tavoin, vaan julkaisijat saavat itsenäisesti päättää julkaisemisestaan, kuten aiemmin mainitsin. Erona perinteiseen mediaan on myös se, että julkaisemisen kynnys on matala. Julkaisun sisältö leviää heti hallitsemattomasti. (emt.)