Internetistä on tullut viimeisten vuosien aikana yhä yhteisöllisempi toimijoiden verkosto. Uudenlaisten sisällöntuotanto- ja jakeluteknologioiden, kuten blogien välityksellä yhteisöllisyys korostuu uudella tavalla. Blogeille on tunnusomaista dynaamiset sisällöt, sosiaalisuus ja vuorovaikutus. Blogit tarjoavat erilaisia tapoja vuorovaikutukseen, kommunikointiin sekä yhteisen päämäärän saavuttamiseen. Yksittäiset blogit muodostavat yhdessä yhteisöllisen keskustelun ja tiedonvälityksen verkostoja.

 

Blogi on lainasana englannin kielestä ja lyhenne sanasta weblog. Wikipedia määrittelee blogin www- sivustoksi, jonne yksi tai useampi henkilö kirjoittaa säännöllisesti, esimerkiksi päivittäin tekstiä, tuo valokuvia, videoita, audiotiedostoja sekä lisää linkkejä muihin sivustoihin. Käyttäjä toimii sisällöntuottajana tai sisällönrikastuttajana. Blogeille on tunnusomaista, että uudet tekstit ovat näkyvillä ja vanhat tekstit ovat luettavissa muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogit voivat muodostua yksittäisistä merkinnöistä tai artikkeleista, jotka rakentuvat verkkosivustoksi. Verkkosivuston uusimmat merkinnät näkyvät sivuston etusivulla. Jokaisella merkinnällä on pysyvä osoite (permalinkki), minkä seurauksena artikkeleihin viittaaminen onnistuu myös sivuston ulkopuolelta. Lukijoilla on yleensä mahdollisuus kommentoida sivujen ja merkintöjen sisältöä. Tyypillinen blogisivusto sisältää usein linkkejä toisiin blogeihin. Blogien suosion kasvuun on vaikuttanut erityisesti julkaisemisen helppous, nopeus ja yksinkertaisuus. (Kilpi 2006, 3.)

 

Tässä vaiheessa on syytä valottaa bloggaamisen käsitettä, koska bloggaaminen on tänä päivänä eräs Internetin nopeimmin kasvavista ilmiöistä. Bloggaamiseksi kutsutaan blogin ylläpitämistä, hallinnointia ja sisällön tuottamista. Blogiin kirjoittavaa henkilöä kutsutaan puolestaan bloggaajaksi.